Antalya Şehir Hastanesi'ne 2 ay önce ani kalp ve sırt ağrısı şikayetiyle gelen Mustafa Şahin'in boydan boya yırtıldığı belirlenen aort damarı, tıpta çok az gerçekleştirilen 'fil hortumu' tekniği kullanılarak yapay damarla değiştirildi. Ameliyatın 100 dakikalık bölümünde hastanın tüm vücut kan dolaşımı durdurulup sadece beyne kan dolaşımı sağlanarak vücudu 22 dereceye kadar soğutuldu. 100 dakika boyunca 'geçici ölü' olan hasta, Antalya Şehir Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kalp Damar Cerrahisi Klinik ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Nevzat Erdil başkanlığındaki ekibin gerçekleştirdiği ameliyat sonunda hiçbir nörolojik bulgu yaşamadan sağlığına kavuştu.
"YÜZDE 25'İ HASTANEYE YETİŞEMEDEN ANİ ÖLÜMLER OLUYOR"
Prof. Dr. Nevzat Erdil, hastanın şiddetli göğüs ve sırt ağrısıyla ambulansla getirildiği acil serviste ilk anda kalp krizi açısından değerlendirildiğini belirtti.
Ayrıntılı tetkiklerde akut Tip A aort diseksiyonu saptandığını kaydeden Prof. Dr. Erdil, "Bu tip hastaların yaklaşık yüzde 25'i hastaneye yetişemeden ani ölümler oluyor. Yetişebilen hastalarda ise teşhis geciktiğinde ölüm olabiliyor" dedi.
Aort diseksiyonu semptomlarının pek çok hastalıkla karıştırılabildiğini anlatan Prof. Dr. Erdil, bu nedenle bu tip bir tabloyla gelen hastada aort diseksiyonundan şüphelenerek, hızlı tanı konulması ve bu ameliyatın yapılabildiği merkeze hızlıca getirilmesi gerektiğine dikkati çekti.
45 DAKİKA İÇİNDE AMELİYATA ALINDI
Hastayı, tanı konulduktan sonra 45 dakika içinde acil şartlarda ameliyata aldıklarını anlatan Prof. Dr. Erdil, bu tip hastalarda damar dışı kanama veya organlarda iskemi (beslenme sorunu) meydana gelebildiğini söyledi.
Prof. Dr. Erdil, “Hastamızda Allah'tan öyle bir durum yoktu. Organları bozulmadan ve zaman kaybetmeden hızlıca ameliyata aldığımız için bu iyi bir şeydi. Böyle olunca da başarı şansımız yüksek oluyor" dedi.
'FİL HORTUMU' TEKNİĞİ UYGULANDI
Klasik kalp ameliyatlarından özel olarak aort diseksiyonu ameliyatlarında belli bir süre vücut kan dolaşımının durdurulması, beynin korunması ve beslenmesi için vücudun 20-25 dereceye kadar soğutulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Erdil, bu sürenin 30-40 dakika üzerine çıkmasını pek istemediklerini söyledi.
Prof. Dr. Erdil, Şahin'in aort yırtığının damarda boydan boya olduğunu gördüklerini ve tıpta 'fil hortumu' şeklinde ifade edilen teknikle yırtılan aort damarının boydan boya yapay damarla değiştirildiğini kaydetti. Yaklaşık 7 saat süren ameliyatta vücutta kan dolaşımının 100 dakika durdurulduğunu, hastanın beyninin ve diğer organların zarar görmemesi için vücudun 22 dereceye kadar soğutulduğunu kaydeden Prof. Dr. Erdil, bu sürede hastanın önce 'öldüğü'nü sonra 'dirildiği'ni söyledi.