“Kurtuluş 2025 – Partiler Üstü Toplumsal ve Siyasi Hareket” isimli yeni oluşum, iki bölgeli iki toplumlu federasyon modeline karşı çıkarak Kıbrıs’ın Türk işgalinden kurtarılmasını ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin birliğinin korunmasını hedefliyor.

Rum basını, hareketin amacının “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon aracılığıyla dağıtılmasını engellemek ve Kuzeyin Türkleştirilmesine karşı mücadele etmek” olduğunu yazdı. Federasyonun Kıbrıs’ı Türkiye’nin himayesi altına sokacağı ve bölgeyi Türkleştireceği iddia edildi.

Direksiyon hakimiyetini kaybetti elektrik direğine çarptı Direksiyon hakimiyetini kaybetti elektrik direğine çarptı

Fileleftheros’un “’Kurtuluş 2025’ Hareketi Kuruldu” başlıklı haberine göre hedefinin, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon aracılığıyla dağıtılma çabasını engellemek ve KKTC’nin Türkleştirilmesi ve İslamlaştırılmasına karşı durmak ve şikayet etmek" olduğunu açıklayan hareket, iki bölgeli iki toplumlu federasyonun “Kıbrıs’ı rehine haline getireceğini, Türkleştireceğini ve Türkiye’nin himayesi altındaki bölge haline çevireceği” görüşünde.

Hareket tarafından dün yayımlanan açıklamada, ‘Kurtuluş 2025 – Partiler Üstü Toplumsal ve Siyasi Hareket’ adıyla faaliyete geçmesine 7 Mayıs 2025’te, hukukçu Panos Yoannidsi ve gazeteci Savvas Yakovidis’in geçici koordinatör sıfatıyla karar verdiği belirtildi.

Açıklamada, Hareketin Kurucu Meclis toplantısının 24 Haziran’da, Lefkoşa’nın Rum kesimindeki Gazeteciler Evi’nde saat 19.30’da gerçekleştirileceği ve katılımcılardan arzu edenlerin, hukuki kuruluş sürecini tamamlamak için kurucu üye olabileceği bilgisi verildi.

Açıklamada, “Tek hedefimiz, partiler üstü olmak dışında, kişilerin, tutkuların, seçim kampanyalarının ve seçim çalışma veya maksatlarının üzerinde kitlesel, yoğun ve metodik çaba harcayarak Kıbrıs’ın Türk işgalinden kurtarılması ve AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin her yasal vatandaşının bütün insan hakları ve temel özgürlüklerinin yeniden tesis edilmesi ve savunulmasıdır.” denildi.