Üşümezsoy: "İlk Deprem İkincisini Tetikledi"

Deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, felaketin teknik detaylarını değerlendirdi. İki büyük sarsıntının tesadüf olmadığını belirten Üşümezsoy, aynı fay hattı üzerindeki zincirleme kırılma mekanizmasına dikkat çekti: "Stres birikiyor, birikiyor ve patlıyor. Önce 7.2 büyüklüğünde deprem oluyor. Onun hareketi, komşu segmenti de tetikleyerek 7.5 büyüklüğünde ikinci depremi meydana getiriyor."

175 Polis ve 25 İtfaiye Memuru Yemin Ederek Göreve Başladı
175 Polis ve 25 İtfaiye Memuru Yemin Ederek Göreve Başladı
İçeriği Görüntüle

Türkiye İçin Kritik Uyarı: "Tarih Tekerrür Edebilir"

Üşümezsoy, Venezuela’daki bu tablonun Türkiye'nin yakın geçmişinde yaşadığı acı tecrübelerle birebir örtüştüğünü vurguladı. Özellikle 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ile Düzce Depremi arasındaki ilişkinin, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde de görüldüğünü hatırlatan Üşümezsoy, şu ifadeleri kullandı:

"Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde Erzincan'dan Tokat'a uzanan bölgede geçmişte benzer zincirleme kırılmalar yaşadık. Uzun fay sistemlerinde bir segmentin kırılması, komşu segmenti yükleyerek yeni depremleri tetikler. Bu, bilimsel bir gerçektir ve uzun fay hatlarımızın olduğu Türkiye’de her zaman göz önünde bulundurulması gereken bir risktir."

Bölgede Enkaz Altında Arama Kurtarma Sürüyor

Venezuela’nın La Guaira bölgesinde durum oldukça kritik. Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez, enkaz altındakilere ulaşmak için tüm imkanların seferber edildiğini açıkladı. İlk yardım ekiplerinin bölgeye ulaştığı, uluslararası destekle arama kurtarma faaliyetlerinin hız kazandığı bildiriliyor.

#Venezuela #Deprem #ŞenerÜşümezsoy #Afet #DoğalAfet #DepremGerçeği #Sondakika #Bilim #Kahramanmaraş #MarmaraDepremi #Tetikleme