Enerjide iki kritik başlık: Finansman ve şebeke kapasitesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, yenilenebilir enerji yatırımlarında finansman koşullarının iyileştirilmesinin yatırımların hızını önemli ölçüde artırabileceğini belirterek, şebeke kapasitesinin de yeni yatırımlara paralel şekilde güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

WindEnergy Hamburg kapsamında değerlendirmelerde bulunan Demircan, yenilenebilir enerji yatırımlarında teknoloji, insan kaynağı ve yatırımcı erişiminin bulunduğunu ancak finansmanın en önemli sınırlayıcı unsurlardan biri olduğunu ifade etti.

Özellikle denizüstü rüzgar gibi yüksek maliyetli ve uzun vadeli projelerde finansman şartlarının yatırım kararlarını doğrudan etkilediğini kaydeden Demircan, finansman maliyeti, vade ve garanti koşullarında yapılacak iyileştirmelerin yenilenebilir enerji yatırımlarının artış hızını neredeyse iki katına çıkarabileceğini belirtti.

Şebeke kapasitesi artırılacak

Demircan, yeni enerji santrallerinin kurulmasının tek başına yeterli olmadığını, üretilen elektriğin iletim sistemine sağlıklı şekilde bağlanabilmesi için şebeke yatırımlarının da hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Altının kilogram fiyatı 6,8 milyon lirayı aştı
Altının kilogram fiyatı 6,8 milyon lirayı aştı
İçeriği Görüntüle

Türkiye’de iletim sisteminin modernizasyonu ve kapasite artışına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Demircan, yenilenebilir enerji kaynaklarının sisteme daha fazla dahil edilebilmesi için teknik altyapının güçlendirileceğini ifade etti.

İlk denizüstü rüzgar ihalesi 2027’de

Türkiye’nin ilk denizüstü rüzgar ihalesine ilişkin de bilgi veren Demircan, ihalenin bu yıl sonuna kadar duyurulmasının, 2027’nin ilk çeyreğinde ise gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini açıkladı.

Hazırlık sürecinde İngiltere, Danimarka ve Almanya başta olmak üzere çeşitli ülkelerle görüşmeler yapıldığını belirten Demircan, Çin ve Avrupa’dan birçok şirketin projeye ilgi gösterdiğini söyledi.

Demircan ayrıca Antalya’da düzenlenecek COP31 kapsamında enerjiye özel bir gün ayrılacağını, yenilenebilir enerji yatırımları, bölgesel enerji bağlantıları ve uluslararası iş birliklerinin gündeme alınacağını ifade etti.

#YenilenebilirEnerji #Enerji #RüzgarEnerjisi #Şebeke #Türkiye