Trump, Çin, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerin ekonomilerinin Hürmüz Boğazı’na ABD’den çok daha fazla bağımlı olduğunu belirterek, bu ülkeleri bölgenin korunmasına destek vermeye çağırdı. ABD’nin yıllardır boğazın güvenliğini büyük ölçüde tek başına sağladığını savunan Trump, diğer ülkelerin de bu süreçte daha aktif rol üstlenmesi gerektiğini dile getirdi.
İran’a yönelik açıklamalarında sert ifadeler kullanan Trump, İran’ın askeri kapasitesinin büyük ölçüde zayıflatıldığını iddia etti. İsrail ile birlikte İran’da binlerce hedefin vurulduğunu öne süren Trump, İran’ın savunma sanayisi altyapısının ciddi şekilde zarar gördüğünü söyledi.
Trump ayrıca İran’ın yapay zekayı propaganda amacıyla kullandığını ileri sürdü. İran’ın bazı videolarla Amerikan gemilerinin ve Tel Aviv’in vurulduğu izlenimini yaratmaya çalıştığını iddia eden Trump, söz konusu görüntülerin yapay zeka ile üretildiğini belirtti.
ABD Başkanı, Hürmüz Boğazı’ndaki güvenlik konusunda bazı ülkelerin destek vermeye hazır olduğunu ifade ederken, özellikle Birleşik Krallık’ın bu konuda yeterince istekli davranmadığını söyledi. Buna rağmen müttefik ülkelerin sürece dahil olmasını beklediklerini vurguladı.




