FİLO JET FACİASINDA YENİ DETAYLAR: “HONDURAS’TAN 3 BİN DOLARA GEMİ EHLİYETİ ALACAĞIM”
Girne açıklarında meydana gelen Filo Jet faciasına ilişkin yürütülen soruşturmada tutuklu bulunan 9 zanlı yeniden mahkemeye çıkarıldı.
“Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme” suçlamasıyla soruşturulan şirket direktörü A.Ö., kaptanlar M.Ö. ve M.N.S., makinistler Z.Ö. ve M.G. ile mürettebat S.E., Q.Q., V.H. ve R.İ. hakkında 7 gün daha ek tutukluluk kararı verildi.
48 GÜNLÜK SES KAYDI İNCELENDİ
Mahkemede soruşturmaya ilişkin bilgi veren polis, geminin VDR cihazındaki kayıtların incelenmeye devam ettiğini açıkladı.
Toplam 48 günlük ses kaydının incelendiği, geriye yaklaşık 20 günlük kayıt kaldığı belirtildi.
“3 BİN DOLARA HONDURAS’TAN EHLİYET” KONUŞMASI
Polis, incelenen ses kayıtlarında gemi kaptanının bir kişiyle yaptığı görüşmede, başka bir kişi aracılığıyla Honduras’tan 3 bin dolar karşılığında gemi ehliyeti alacağı yönünde konuşmalar tespit edildiğini mahkemeye aktardı.
Söz konusu kayıtların soruşturma kapsamında değerlendirildiği bildirildi.
SALON KAPILARIYLA İLGİLİ KAYITLAR
VDR kayıtlarında geminin salon kapılarının son dönemde kapalı tutulmasına ilişkin konuşmalar bulunduğu da belirtildi.
Polis, bu kayıtların facianın yaşandığı gün kapıların kilitli olduğu yönündeki iddialar bakımından da incelendiğini kaydetti.
CAN SALLARINA İLİŞKİN MOTOR ARIZASI
Ses kayıtlarında, can sallarına ilişkin kullanılan motorun arızalı olduğuna yönelik konuşmaların da bulunduğu açıklandı.
Motorun güç kaynağına su gelmesi nedeniyle bozulduğunun konuşulduğu belirtildi.
TAHLİYE VE CAN YELEĞİ BİLGİLENDİRMESİ DE KAYITLARDA
Polis, bazı kayıtlarda mürettebat arasında yolculara acil tahliye ve can yeleği kullanımı konusunda bilgilendirme videosu sunulması gerektiğine ilişkin konuşmalar geçtiğini de aktardı.
Bilirkişi incelemelerinin devam ettiği, Türkiye’den gönderilecek uzmanlarla ilgili yazışmaların sürdüğü ve iki üniversite öğretim görevlisinin rapor hazırlama çalışmalarına başladığı bildirildi.
AVUKAT: BÜYÜK BİR ARIZA YOKTU
Zanlıların avukatı Bahar Ersözer ise mahkemede gemide büyük çaplı bir arıza bulunmadığını savunarak, mevcut sorunların basit arızalar olduğunu ileri sürdü.
Mahkeme, soruşturmanın devam ettiğini dikkate alarak 9 zanlının 7 gün daha tutuklu kalmasına karar verdi.
#FiloJet #Girne #KKTC #Mahkeme #DenizKazası #Soruşturma




