Yeniboğaziçi’nde su ihtiyacının giderilmesi amacıyla bölgedeki müteahhitlerin faturalarıyla ve işletmelerden toplandığı öne sürülen milyonlarca liranın nasıl kullanıldığına ilişkin ciddi soru işaretleri gündeme geldi. Eski Belediye Başkanı Katip Demir dönemine ilişkin ortaya atılan iddialar, “Su için toplanan para gerçekten su sorununu çözmek için mi harcandı?” sorusunu beraberinde getirdi.

Yeniboğaziçi’nde eski belediye yönetimi dönemine ilişkin su altyapısı ve yapılan harcamalarla ilgili iddialar yeniden tartışma konusu oldu.

Kamuoyuna yansıyan iddialara göre, Yeniboğaziçi bölgesinin su ihtiyacının giderilmesi amacıyla müteahhitlerden, restoran işletmecilerinden ve çeşitli işletmelerden önemli miktarlarda para toplandı. Ancak söz konusu belediye tarafından toplanmayıp ve projeyi yapacak olan firmaya, belediye kasasına girmeden firma kasasına girdiği gelen iddialar arasında....

İddiaların merkezindeki en önemli sorulardan biri ise toplanan paralarla hangi bölgelere su hattı çekildiği.

Bazı iddialara göre, Yeniboğaziçi’nin su sorununa çözüm sağlanması beklenirken Ötüken Ormanları bölgesinde bulunan Eziç Restaurant ve yanındaki düğün salonunun bulunduğu bölgeye su hattı götürüldü. Bu iddia doğruysa, kamuoyunun yanıt beklediği soru açık:

Yeniboğaziçi halkının su ihtiyacının karşılanması amacıyla toplanan kaynaklarla başka hangi özel işletme veya bölgelere hat çekildi?

Milyonlar nereye harcandı?

Tartışmalar yalnızca çekildiği öne sürülen su hatlarıyla sınırlı değil.

Bölgeden toplandığı belirtilen milyonlarca liranın toplam miktarı, hangi tarihlerde tahsil edildiği, hangi hesaplara yatırıldığı ve hangi işler için harcandığı konusunda ayrıntılı bir dökümün kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

Ortaya atılan iddialar karşısında şu sorular yanıt bekliyor:

  1. Su altyapısı için müteahhidin kasasında toplam ne kadar para toplandı?

  2. Bu paraların ne kadarı gerçekten Yeniboğaziçi’nin su altyapısına harcandı?

  3. Hangi bölgelere ve hangi özel işletmelere su hattı götürüldü?

  4. Çalışmalar için ihale yapıldı mı?

    Cürümleri Önleme Ekiplerinden Lefkoşa’da Operasyon
    Cürümleri Önleme Ekiplerinden Lefkoşa’da Operasyon
    İçeriği Görüntüle
  5. İhale yapılmadıysa, milyonluk işi hangi firma ve hangi koşullarla aldı?

  6. Yapılan işlerin faturaları, ödeme belgeleri ve belediye kararları nerede?

“İhalesiz iş” iddiası açıklığa kavuşturulmalı

En ciddi iddialardan biri de çalışmaların ihale yapılmadan gerçekleştirildiği yönünde.

Bu iddia resmi belgelerle doğrulanmış değil. Ancak kamu kaynaklarının veya belediye adına toplanan paraların kullanıldığı bir projede ihale sürecinin nasıl yürütüldüğünün açıklanması, tartışmaların sona ermesi açısından büyük önem taşıyor.

Eğer ihale yapıldıysa; ihale tarihi, bedeli ve yüklenici firma açıklanmalı.

Eğer ihale yapılmadıysa; işin hangi gerekçeyle doğrudan bir firmaya verildiği ve ödenen toplam bedelin ne olduğu kamuoyuna anlatılmalı.

Salamis Bay Otel buluşmaları da tartışmanın odağında

Eski Belediye Başkanı Katip Demir döneminde Salamis Bay Hotel’de gerçekleştirildiği öne sürülen bazı buluşmalar da ortaya atılan “rant” iddiaları nedeniyle tartışılıyor.

Buna karşın kamuoyunun yönelttiği soruların yanıtlanması gerekiyor:

Kimler bir araya geldi?

Yeniboğaziçi halkı hesap bekliyor

Ortada milyonlarca liradan söz ediliyorsa, cevap da söylentilerle değil belgelerle verilmek zorunda.

Katip Demir dönemindeki belediye yönetiminin ve ilgili yetkililerin, su altyapısı için toplandığı belirtilen paralar konusunda kamuoyuna açık bir hesap sunması tartışmaları sona erdirecek en önemli adım olacaktır.

#Yeniboğaziçi #KatipDemir #Belediye #SuHattı #Şeffaflık #Kamuoyu