Cumhurbaşkanı Tatar, Pazartesi günü saat 10.30’da Holguin ile bir araya geleceğini anımsatarak, “Gayriresmi Cenevre toplantısında uzlaşılan 6 işbirliği inisiyatifinin hayata geçirilmesine yardımcı olacak” dedi.
Ersin Tatar, Temmuz sonunda BM Genel Sekreteri’nin ev sahipliğinde yapılması planlanan bir sonraki genişletilmiş gayriresmi toplantı için de Holguin’in hazırlık yürüteceğini ifade etti.
"Rum tarafının hukuku hiçe sayan tavrı havayı olumsuz etkiliyor"
Rum tarafının siyasi amaçlarla uluslararası hukuku hiçe sayarak taşınmazlara dair sürdürdüğü baskı ve tehdit eylemlerinin iki taraf arasındaki havaya olumsuz etki yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, konuyu gündeme getirmeye devam edeceklerini ve Holguin’le gerçekleştireceği görüşmenin ana konusunun da bu olacağını kaydetti.
"Çözüm çabalarının ancak karşılıklı saygı ve samimiyetle ilerleyebilir"
Tatar, Holguin’in Rum lider Nikos Hristodulidis ile yaptığı görüşmeye de değinerek, adadaki çözüm çabalarının ancak karşılıklı saygı ve samimiyetle ilerleyebileceğini ifade etti.Görüşme sonrası Holguin’in, her iki tarafla yapacağı temasların ardından Temmuz’daki toplantı için BM’ye kapsamlı bir rapor sunması bekleniyor. Tatar’ın Holguin’le yapacağı bu kritik görüşmenin, müzakerelerin yeniden başlayıp başlamayacağına dair ipuçları taşıması bekleniyor.