TİKA desteğiyle AÖA’ya yeni kütüphane
TİKA desteğiyle AÖA’ya yeni kütüphane
İçeriği Görüntüle

Kıbrıs gazisi Fevzi Demir, 1974’te yaşadıklarını anlattı

Kıbrıs Harekâtı’na 20 yaşında katılan Komando Er Fevzi Demir, adada geçirdiği 15 aylık dönemde yaşadıklarını ve yıllar sonra dahi unutamadığı anıları anlattı.

Dağ Komando Okulu’nda muhafız takımında görev yaptığını belirten Demir, 20 Temmuz gecesi Mersin Ovacık’ta Kıbrıs’a gideceklerini öğrendiklerinde birlik içerisinde büyük bir heyecan yaşandığını söyledi. Kıbrıs Türklerine yardım amacıyla yola çıktıklarını düşündüklerini ifade eden Demir, adaya ulaştıklarında çatışmaların boyutunu gördüklerini aktardı.

Demir, görev sırasında bir Türk köyüne gönderildiklerini ve burada sivillerin hayatını kaybettiği ağır manzaralarla karşılaştıklarını anlattı. Özellikle yardım isteyen küçük bir çocuğa ilişkin anının hafızasında derin iz bıraktığını söyledi.

İlk harekâtın ardından birliklerin ciddi yiyecek sıkıntısı yaşadığını da belirten Demir, uzun süre yeterli kumanyaya ulaşamadıkları dönemlerin kendisi için unutulmaz olduğunu ifade etti.

Toplu mezarların açılmasına eşlik etti

Daha sonra komutanının postası olarak görev yaptığını söyleyen Demir, bu dönemde bazı toplu mezarların açıldığı çalışmalara da eşlik ettiğini belirtti. Demir, burada sivillere ait cenazelerle karşılaştıklarını ve gördüklerinin kendisini derinden etkilediğini anlattı.

Çatışmalar sırasında ayağından yaralandığını da aktaran Demir, çevresindeki daha ağır yaralı askerleri gördüğünde kendi yaşadığı acıyı ikinci plana attığını söyledi.

Harekât sırasında iki silah arkadaşını kaybettiğini belirten Demir, uzun yıllar hayatını kaybettiğini düşündüğü Nurettin isimli silah arkadaşıyla yıllar sonra Ankara’da karşılaşmasının kendisi için büyük bir sürpriz olduğunu ifade etti.

Demir, harekât sonrasında Kıbrıs’a üç kez daha gittiğini, adadaki değişimi yakından gözlemlediğini ve Kıbrıs Türklerinin geleceğine katkıda bulunduğuna inanmanın kendisi için önemli olduğunu söyledi.

#Kıbrıs #FevziDemir #KıbrısHarekâtı #Gazi #Tarih