DAÜ’de Aile Saltanatı Tam Gaz: Rektör Kılıç, Festivalin Anahtarını da Kardeşine Teslim Etti!

KKTC’nin yükseköğretimdeki "Amiral Gemisi" Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), bilimle değil skandallarla çalkalanıyor. Rektör Hasan Kılıç’ın, çifte müdürlükle gündemden düşmeyen kardeşi Cemal Kılıç’ı şimdi de DAÜ Festivali’nin başına getirmesi, "Üniversite liyakatle mi yoksa aile bağlarıyla mı yönetiliyor?" sorusunu gündeme taşıdı.

46 yıllık geçmişiyle Kıbrıs Türk halkının "namusu ve şerefi" olarak kabul edilen Doğu Akdeniz Üniversitesi, yönetimsel krizlerin ve kişisel çıkarların kıskacında her geçen gün biraz daha kan kaybediyor. Üniversitenin 7 milyar TL'lik dev bütçesi ve mali çıkmazları tartışılırken, yönetim katından gelen "akraba kayırmacılığı" hamleleri sabırları taşırdı.

Festivalin Başına "Tanıdık" İsim: Kardeş Cemal Kılıç!

Daha önce 'Yabancı Kayıt-Kabul Koordinatörlüğü' ve 'Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Müdürlüğü' gibi kritik görevleri uhdesinde toplayarak "çifte müdürlük" ve "çifte maaş" iddialarının odağı haline gelen Rektör kardeşi Cemal Kılıç'a "Ballı" bir görev daha verildiği ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre; Rektör Hasan Kılıç, üniversitenin en büyük prestij organizasyonu olan DAÜ Festivali'nin komite başkanlığına da öz kardeşini atadı. Bu hamle, üniversite içerisinde "liyakat rafa kalktı, aile saltanatı kuruldu" yorumlarına neden oldu.

VYK’ya "Bankamatik" Pususu mu?

Üniversitede asıl deprem ise Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK)'nda yaşanıyor. İddialara göre sendika (Per-Sen)ve belli çevreler; DAÜ çatısı altında işe gitmeden, parmağını oynatmadan "bankamatik memuru" olarak maaş alanları ifşa eden VYK Başkanına karşı adeta savaş açmış durumda. VYK yönetim kurulu başkanının sistematik saldırılara uğramasının ardında, yıllardır süregelen bu kirli düzenin bozulması korkusunun yattığı öne sürülüyor.

VYK Başkanına Kimler Saldırıyor?

İşe gitmeden maaş alanları ifşa eden VYK Başkanı neden hedef tahtasında? Sendika (Per-Sen) kimin yanında? Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) Başkanı'nın üniversitede işe gitmeden maaş alan "bankamatik memurlarını" tespit etme çabası, belli çevreleri rahatsız etti. VYK Başkanına yönelik fiziksel ve sözel saldırıların, bu kirli çarkın bozulmasını istemeyen ekipler tarafından mı organize edildiği sorusu kamuoyunda yüksek sesle soruluyor.

DAÜ’nün Geleceğine Gölge Düştü

Ülkenin en köklü kurumu, her gün biraz daha dibe vururken; VYK Başkanı'nın bu yozlaşmış yapıyı temizleme girişimi engellenmeye çalışılıyor. Kamuoyu şimdi şu soruların yanıtını bekliyor:

Mehmet Ercilasun’un yerine Arkın Şansalan atandı
Mehmet Ercilasun’un yerine Arkın Şansalan atandı
İçeriği Görüntüle
  • DAÜ, bir ailenin veya bir grubun arka bahçesi mi yapılıyor?
  • İşe gitmeden maaş alanlar kimler tarafından korunuyor?
  • KKTC’nin eğitimdeki gururu, bu yönetim anlayışıyla daha ne kadar ayakta kalabilir?

Liyakat Değil, Sadakat Kazandı!

Yıllardır süregelen yönetimsel bozukluklar, DAÜ’yü her gün biraz daha karanlığa gömüyor. VYK Başkanı "çalışmayanların" peşine düştüğü için saldırıya uğrarken, üniversite yönetimi festival organizasyonlarını aile içine devrediyor. DAÜ halkın üniversitesi olmaktan çıkıp bir grubun kalesi mi yapılıyor? Liyakat rafa kalktı, nepotizm (akraba kayırmacılığı) tavan yaptı!" DAÜ’de yaşanan son atama ve saldırı olayları "Bu kadar da olmaz" dedirtti.

Sendika(Per-Sen), işe gitmeden maaş alanları ortaya çıkaran VYK Başkanına savaş açarken; Rektörün kardeşine verdiği festival başkanlığı; liyakatin değil sadakatin kazandığının açık göstergesi… DAÜ’nün şerefi tehlikede!