BM Temsilcisi Holguin Pazartesi Günü Kıbrıs’a Geliyor: Liderlerle Temas, Müzakere Umudu
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in pazartesi günü adaya geleceği bildirildi. Haravgi gazetesine göre Holguin, salı günü saat 09.30’da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile, ardından saat 11.30’da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşecek.
Ziyaret kapsamında Holguin’in aynı gün öğleden sonra Kayıp Şahıslar Komitesi ile, çarşamba günü ise iki toplumlu gençlik komitesiyle bir araya gelmesi bekleniyor. Cuma günü ise Larnaka ve Güzelyurt’taki mezarlıkları ziyaret ederek temaslarını tamamlayacak.

Öztürkler: Rumlar Hukuki Zeminden Uzak, Siyasi Manipülasyon Peşinde
Öztürkler: Rumlar Hukuki Zeminden Uzak, Siyasi Manipülasyon Peşinde
İçeriği Görüntüle

Hristodulidis’ten “Bağımsızlık ve Yeniden Buluşma” Vurgusu
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, başkanlık binasında düzenlenen “Kıbrıs diasporası” etkinliğinde yaptığı konuşmada, ülkenin mevcut durumunun kabul edilemez olduğunu belirtti. Hristodulidis, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi ve bağımsızlığının sağlanması için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
Son iki buçuk yılda BM ve Avrupa Birliği’nin sürece yeniden dahil olduğunu ifade eden Hristodulidis, müzakerelerin yeniden başlaması için yeni bir çaba gösterildiğini söyledi. “51 yıldır bölünmüş olan ülkenin neden olduğu acı, işgalin karanlık anıları hem dış Rumları hem de göçmenleri rahatsız etmeye devam ediyor” diyen Hristodulidis, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sadece Kıbrıs sorunu değil, aynı zamanda bölgesel ve Avrupa zorluklarının çözümünde de rol oynadığını belirtti.
Hristodulidis ayrıca, Güney Kıbrıs’ın 2026 yılının ilk yarısında Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralacak olmasına dikkat çekerek, bu sürecin diplomatik girişimlere ivme kazandıracağını ifade etti.