KTÖS’ten Yeni Eğitim Yılı Öncesi Uyarı: Okulların %27’si Hazır Değil, Öğrencilerin %12’si Konteynerde Eğitim Görüyor
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, yaklaşan 2025-2026 eğitim yılı öncesinde okullarda yaşanan altyapı eksiklikleri ve güvenlik sorunlarına dikkat çekti. Maviş, yaptığı açıklamada, ülkedeki okulların %27’sinde inşaat ve güçlendirme çalışmalarının hâlâ sürdüğünü ve bu çalışmaların yeni eğitim dönemine sarkmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Maviş, bu durumun öğrencilerin sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamına erişimini engellediğini vurgulayarak, özellikle deprem riski taşıyan bölgelerde okul binalarının güçlendirilmesinin hayati önem taşıdığını ifade etti. Eğitimde fiziki altyapının tamamlanmamasının, öğretmenlerin verimli ders işleyişini ve öğrencilerin öğrenme motivasyonunu olumsuz etkilediğini söyledi.
Açıklamada dikkat çeken bir diğer nokta ise öğrencilerin %12’sinin hâlâ konteyner sınıflarda eğitim görmesi oldu. Maviş, konteyner sınıfların hem iklim koşullarına uygun olmadığını hem de pedagojik açıdan yetersiz kaldığını belirterek, bu geçici çözümün kalıcı hale gelmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
KTÖS Genel Sekreteri, okul güvenliğinin de ciddi risk altında olduğunu ifade etti. Birçok okulda yangın merdiveni, acil çıkış kapısı, güvenlik kameraları ve denetimli giriş-çıkış sistemlerinin bulunmadığını belirten Maviş, bu eksikliklerin öğrencilerin can güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.
Rehberlik ve özel eğitim hizmetlerinin yetersizliğine de değinen Maviş, özellikle özel gereksinimli öğrencilerin desteklenmesi için yeterli uzman kadronun bulunmadığını ve bu durumun eğitimde fırsat eşitliğini zedelediğini vurguladı.

44 Emekçi İçin Mücadele Sürüyor: Koop-Sen Grevde Israrlı
44 Emekçi İçin Mücadele Sürüyor: Koop-Sen Grevde Israrlı
İçeriği Görüntüle

KTÖS, Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, eğitimde fiziki ve psikolojik güvenliğin sağlanması, rehberlik hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve özel eğitim desteğinin artırılması için acil adımlar atılmasını talep etti.