Brent petrol fiyatları, Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimin etkisiyle yeniden yükselişe geçti. Dün 84,33 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı günü 80,37 dolardan tamamlamıştı. Bugün saat 09.40 itibarıyla ise fiyatlar kapanışa göre yaklaşık yüzde 2,79 artarak 82,61 dolara yükseldi. Aynı saatlerde Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 75,69 dolardan işlem gördü.

Hürmüz Boğazı Endişesi Fiyatları Destekliyor

Fiyatlardaki yukarı yönlü hareketin temel nedeni, Orta Doğu’da tırmanan çatışmaların enerji arzına ilişkin riskleri artırması oldu. Özellikle küresel petrol ticaretinin yaklaşık dörtte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı’na yönelik tehditler piyasaları tedirgin ediyor.

ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlattığı saldırıların ardından, İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan üst düzey bir yetkili, 2 Mart gecesi yaptığı açıklamada Hürmüz Boğazı’ndan gemi geçişlerine izin verilmeyeceğini ve geçiş yapmaya çalışan unsurların hedef alınabileceğini duyurmuştu. Bu açıklama, küresel enerji arz güvenliğine ilişkin kaygıları artırarak fiyatlarda sert dalgalanmalara yol açtı.

Irak Petrol Bakanlığı da İran’ın boğazı kapatmasının ardından Basra’daki Rumeyle sahasında üretimi durdurma kararı aldığını bildirdi. Söz konusu gelişme, arz tarafındaki riskleri daha da güçlendirdi.

ABD’den Sigorta ve Askeri Refakat Mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, Körfez’den geçen deniz ticaretinin ve özellikle enerji sevkiyatının finansal güvenliğini sağlamak amacıyla siyasi risk sigortası ve teminat mekanizmalarının devreye alınması talimatı verdiğini açıkladı. Trump ayrıca, gerekli görülmesi halinde ABD donanmasının Hürmüz Boğazı’ndan geçen tankerlere refakat edebileceğini ifade etti.

Enflasyon ve Fed Politikası Gündemde

Enerji fiyatlarındaki artışın küresel ticareti olumsuz etkileyebileceği ve enflasyonist baskıları yeniden artırabileceği yönündeki endişeler de piyasaların odağında yer alıyor. Uzmanlar, petrol fiyatlarındaki yükselişin, tarifelerden kaynaklanan maliyet artışlarıyla birlikte enflasyonu tetikleyebileceğine dikkat çekiyor.

ABD-İsrail saldırısı sonrası Natanz’da radyasyon seviyesi normal
ABD-İsrail saldırısı sonrası Natanz’da radyasyon seviyesi normal
İçeriği Görüntüle

Federal Reserve yetkililerinden Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Orta Doğu’daki gelişmelerin enflasyona etkisini değerlendirmek için henüz erken olduğunu belirtirken, New York Fed Başkanı John Williams ise enflasyonda yavaşlama görülmesi halinde ek faiz indirimlerinin gündeme gelebileceğini dile getirdi.

Teknik Seviyeler

Piyasa analistleri, Brent petrolde 84,63 dolar seviyesinin direnç, 62,37 doların ise güçlü destek konumunda olduğunu belirtiyor. Jeopolitik gelişmelerin seyrine bağlı olarak fiyatlardaki oynaklığın devam edebileceği ifade ediliyor.