BM destekli komisyondan İran raporu: ABD saldırıları için “savaş suçu” değerlendirmesi
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından görevlendirilen İran Uluslararası Bağımsız Soruşturma Misyonu, İran’daki insan hakları ihlalleri ile ABD ve İsrail’in saldırılarının siviller üzerindeki etkilerini ele alan yeni raporunu yayımladı. Misyon, ABD’nin iki hava saldırısında savaş suçu işlemiş olabileceğine inanmak için “makul gerekçeler” bulunduğunu bildirdi.
Raporda, İran’daki sivillerin bir yandan hükümetin protestolara yönelik sert müdahaleleri ve ağır insan hakları ihlalleri, diğer yandan ABD ile İsrail’in askeri saldırılarının sonuçları arasında kaldığı belirtildi.
Misyon, 2025-2026 dönemindeki protestolara yönelik müdahalelerde yaygın ölümcül güç kullanımı, tutuklamalar ve internet kısıtlamalarının yaşandığını kaydetti. Mart-ağustos döneminde protestolarla bağlantılı en az 29 kişinin idam edildiği de raporda yer aldı.
ABD’nin 28 Şubat’taki saldırılarıyla ilgili bölümde ise iki ayrı hava saldırısının en az 178 sivilin ölümüne yol açtığı belirtildi. Misyon, ayrım gözetmeyen saldırılar nedeniyle ABD’nin savaş suçu işlemiş olabileceğine ilişkin makul gerekçeler tespit ettiğini açıkladı.
Raporda İran ve ABD’ye ihlallerin sona erdirilmesi, mağdurlara tazminat sağlanması ve benzer olayların yeniden yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulunuldu.
#BirleşmişMilletler #İran #ABD #İnsanHakları #DünyaGündemi




