Birtan Gökeri’den 6 Ciltlik “Kıbrıs’ın Kuşları”: 330 Türü Görüntüledi
Kuş fotoğrafçısı ve gözlemcisi Birtan Gökeri, Kıbrıs’ta kayda alınan 417 kuş türünden yaklaşık 330’unu görüntülediğini açıkladı. Yıllar boyunca oluşturduğu fotoğraf ve bilgi arşivini gelecek nesillere bırakmak amacıyla “Kıbrıs’ın Kuşları” adıyla 6 ciltlik bir eserde bir araya getiren Gökeri, adadaki kuşların yaşam alanlarının korunması gerektiğine dikkat çekti.
Kuş fotoğrafçısı ve gözlemcisi Birtan Gökeri, uzun yıllara yayılan çalışmalarının sonucunda oluşturduğu arşivi 6 ciltlik “Kıbrıs’ın Kuşları” kitabında topladı.
Türk Ajansı Kıbrıs’a değerlendirmelerde bulunan Gökeri, Kıbrıs’ta bugüne kadar kayda alınan 417 kuş türünden yaklaşık 330’unu kendi objektifiyle görüntülediğini belirtti.
Fotoğraflarının ve saha çalışmalarından elde ettiği bilgilerin zaman içerisinde kaybolmasını istemediğini ifade eden Gökeri, temel amacının bu birikimi gelecek kuşaklara aktarabilecek kalıcı bir kaynak oluşturmak olduğunu kaydetti.
Görüntüleyemediği türlerin peşinden Güney Kıbrıs ve Türkiye’ye gitti
Gökeri, KKTC’de karşılaşamadığı bazı kuş türlerini görüntüleyebilmek için Güney Kıbrıs ve Türkiye’de de saha çalışmaları gerçekleştirdi.
Altı ciltlik çalışmada kullanılan fotoğrafların büyük bölümünün kendi arşivinden oluştuğunu belirten Gökeri, eksik kalan bazı türler için ise diğer doğa fotoğrafçılarının çalışmalarından ve çeşitli kaynaklardan yararlanıldığını ifade etti.
Kitaplarda türlerin mümkün olduğunca dişi, erkek, yavru ve genç bireylerinin farklı görünümlerine yer vermeye çalıştıklarını kaydeden Gökeri, yazılı içeriklerde bilimsel kaynakların yanı sıra yıllara dayanan kendi arazi gözlemlerinden de faydalandığını söyledi.
Avcılıktan kuşları korumaya uzanan yol
1961 yılında Baf’ın Poli kasabasında dünyaya gelen Gökeri, kuşlara olan ilgisinin çocukluk yıllarında başladığını anlattı.
Uzun yıllar avcılık yaptığını ve bir dönem Güzelyurt Avcılar Birliği Başkanlığı görevinde bulunduğunu belirten Gökeri, zaman içerisinde kuş popülasyonlarındaki azalmayı fark etmesinin bakış açısını değiştirdiğini söyledi.
Avcılığın son dönemlerinde kuş vurmayı bıraktığını ifade eden Gökeri, ilgisinin giderek kuşların korunmasına ve fotoğraflanmasına yöneldiğini kaydetti.
İnternette gördüğü kuş fotoğraflarından etkilenerek önce küçük bir video kamerayla çekim yapmaya başlayan Gökeri, zamanla kuş fotoğrafçılığını hayatının önemli bir parçası haline getirdi.
“Her fotoğrafın ayrı bir hikâyesi var”
Gökeri’ye göre kuş fotoğrafçılığı yalnızca deklanşöre basmaktan ibaret değil. Bir türü görüntüleyebilmek için mevsimsel hareketlerin, yaşam alanlarının ve daha önce yapılan gözlemlerin ayrıntılı şekilde araştırılması gerekiyor.
Nadir görülen türleri kayıt altına almanın ayrı bir önem taşıdığını belirten Gökeri, Kıbrıs’ta daha önce kaydı bulunmayan bazı kuşları gözlemleme fırsatı yakaladığını da aktardı.
Gökeri, Sadrazamköy’de karşılaştığı Alamecek kuşunu görüntüleyerek ilgili gözlem kuruluşlarıyla paylaştığını, daha sonra aynı türe bölgede yeniden rastladığını anlattı.
Uzun yıllar sonra yeniden gözlemlediği bazı nadir kuşları ise yanlışlıkla avlanmamaları amacıyla ilgili kurumlara bildirdiğini söyledi.
Kıbrıs, göçmen kuşlar için önemli bir köprü
Kıbrıs’ın coğrafi konumu nedeniyle Avrupa ile Afrika arasındaki kuş göç yollarında önemli bir geçiş noktası olduğunu vurgulayan Gökeri, adanın binlerce göçmen kuş için dinlenme ve beslenme alanı oluşturduğunu ifade etti.
Ancak iklim koşullarındaki değişim, su ve besin kaynaklarının azalması, kentleşme ve doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesinin kuş popülasyonları üzerinde giderek daha büyük baskı oluşturduğunu kaydetti.
Sulak alanların ve doğal kaynakların korunmasının önemine işaret eden Gökeri, doğa üzerindeki insan baskısının azaltılması gerektiğini belirtti.
Amaç gelecek nesillere kaynak bırakmak
“Kıbrıs’ın Kuşları” çalışmasını ticari kaygıyla hazırlamadığını ifade eden Gökeri, en büyük mutluluğunun yıllar içinde oluşturduğu arşivi gelecek nesillere bırakabilmek olduğunu söyledi.
Doğa ve yaban hayatı konusunda çalışan insanların desteklenmesi gerektiğini belirten Gökeri, bu tür bilimsel ve kültürel çalışmaların Kıbrıs’ın doğal zenginliklerinin tanıtılması açısından da değer taşıdığını vurguladı.
Gökeri, henüz görüntüleyemediği türlerin peşinden gitmeye devam etmek istediğini ve gelecekte Orta Doğu’daki farklı ülkelerde de kuş gözlemleri gerçekleştirmeyi hedeflediğini belirtti.

#BirtanGökeri #KıbrısınKuşları #KuşGözlemciliği #Doğa #Kıbrıs




