TÜRKİYE’DEN 45 GAZİ VE ŞEHİT YAKINI KKTC’DE BULUŞACAK
Türkiye’den gaziler ve şehit yakınlarından oluşan 45 kişilik kafile, 9–12 Kasım 2026 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelerek Kıbrıs Barış Harekâtı’nın yaşandığı tarihî bölgeleri ziyaret edecek. Dört gün sürecek programda şehitler anılacak, gaziler savaş yıllarına ilişkin hatıralarını paylaşacak.
ŞEHİTLER KABİRLERİ BAŞINDA ANILACAK
Kıbrıs Platformu öncülüğünde, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Merkezi iş birliğiyle düzenlenen 8. Kıbrıs Barış Harekâtı Muharebe Alanları Programı için hazırlıklar tamamlandı.
Kıbrıs Platformu Başkanı Hasan Taş'ın açıklamasına göre, etkinlik boyunca şehitlikler ziyaret edilecek, şehit ailelerine hatıra belgeleri ve bayraklar takdim edilecek.
Gaziler ise 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında yaşadıklarını, görev yaptıkları bölgelerde kendi tanıklıklarıyla anlatacak.
KARAOĞLANOĞLU ŞEHİTLİĞİ’NDE ANMA TÖRENİ
Program kapsamında Dr. Fazıl Küçük Anıtı, Boğaz Şehitliği ve Yavuz Çıkarma Plajı ziyaret edilecek.
Karaoğlanoğlu Şehitliği’nde gerçekleştirilecek anma törenine, Şehit Piyade Kıdemli Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu’nun torunu Ayça Karaoğlanoğlu ile Şehit Tank Yüzbaşı Ramiz Turan’ın eşi Birsen Turan da katılacak.
Heyet ayrıca KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Anıt Mezarı’nı ziyaret ederek anma gerçekleştirecek.
BEŞPARMAK DAĞLARI’NDA TARİHÎ TANKIN BAŞINDA VEFA TÖRENİ
Programın dikkat çeken etkinliklerinden biri, Beşparmak Dağları’nda bulunan tarihî M47 Patton tankının başında düzenlenecek.
2 Ağustos 1974 tarihinde Beşparmak Dağları’nın sarp yamaçlarını aşan 092265 numaralı tankın hayatta kalan son iki mürettebatı, tank şoförü Abdulkadir Kurt ile tank nişancısı Gürler Erdağı’na Onur ve Vefa Beratları sunulacak.
Gaziler, yıllar önce görev yaptıkları tankın başında savaş dönemine ilişkin anılarını paylaşırken hayatını kaybeden silah arkadaşlarını da anacak.
GAZİLER MUHAREBE ALANLARINDA YAŞADIKLARINI ANLATACAK
Dört günlük ziyaret kapsamında Girne Kapısı Atatürk Anıtı ve Doğruyol Şehitler Anıtı’nda da anma törenleri gerçekleştirilecek.
Beşparmak Dağları’ndaki Ataktepe ve Doğruyol bölgelerinde yaşanan çatışmalar, harekâta katılan gazilerin anlatımlarıyla yeniden hatırlanacak.
Heyet ayrıca Güzelyurt, Mavi Köşk ve TMT Millî Mücadele Müzesi’ni ziyaret ederek Kıbrıs Türk halkının mücadele dönemine ilişkin tarihî mekânları gezecek.
MURATAĞA, SANDALLAR VE ATLILAR’DA HAYATINI KAYBEDENLER ANILACAK
Programın son gününde, 1974 yılında Muratağa, Sandallar ve Atlılar’da yaşanan katliamlarda hayatını kaybeden Kıbrıslı Türkler için anma gerçekleştirilecek.
Heyetin Gazimağusa, Suriçi ve Kapalı Maraş ziyaretlerinin ardından Türkiye’ye dönmesi planlanıyor.
TARİHÎ HAFIZANIN GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMASI HEDEFLENİYOR
Sekizincisi düzenlenecek programla, Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılan gazilerin tanıklıklarının kayıt altına alınması, şehitlerin hatıralarının yaşatılması ve tarihî olayların gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.
Dört gün boyunca gerçekleştirilecek anma etkinlikleri, gaziler ile şehit ailelerini yıllar sonra Kıbrıs’ın tarihî muharebe alanlarında yeniden bir araya getirecek.
#KKTC #KıbrısBarışHarekatı #Gaziler #ŞehitAileleri #BeşparmakDağları #KıbrısTarihi





