Kıbrıs’ın iki yakasında trafik kazalarının ağır bilançosu büyüyor. Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı başından bu yana trafik kazalarında yaşamını yitirenlerin sayısı 27’ye ulaşırken, Kuzey Kıbrıs’ta güncel veriler ve son ölümler dikkate alındığında sayı 25’e yükseldi. Rakamlar, trafik güvenliğinde yalnızca sürücülere yapılan uyarıların değil, kalıcı ve sonuç üreten önlemlerin tartışılması gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.

Güney’de 27 can: Yarısından fazlası iki tekerlekli araçlarda

Güney Kıbrıs’ta yılın başından 24 Ağustos’a kadar trafik kazalarında 27 kişi hayatını kaybetti. Polis verilerine göre yaşamını yitirenlerin 14’ü iki tekerlekli araç kullanıcılarından oluşuyor. Son olarak 30 yaşındaki bir motosiklet sürücüsünün hayatını kaybetmesi, özellikle motosiklet güvenliği konusundaki endişeleri yeniden gündeme taşıdı.

Güney Kıbrıs polisi sürücülere kurallara uyma çağrısını yinelerken, polis sözcüsü Viron Vironos trafik güvenliğinde “sihirli bir çözüm” bulunmadığını, yol güvenliği bilincinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. 2025 yılında Güney Kıbrıs’ta toplam 45 kişinin trafik kazalarında yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

Kuzey Kıbrıs’ta bilanço 25’e yükseldi

Kuzey Kıbrıs’ta ise Polis Genel Müdürlüğü’nün resmi verilerine göre 1 Ocak-31 Temmuz 2026 döneminde 19 ölümlü kazada 23 kişi hayatını kaybetti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemindeki 27 can kaybına göre yaklaşık yüzde 15’lik düşüşe işaret etse de, tablo hâlâ ağır.

Temmuz sonrasındaki gelişmeler bilanço üzerine yeni can kayıpları ekledi. Polis tarafından açıklanan 3-9 Ağustos haftasında bir kişi daha trafik kazasında yaşamını yitirdi. Ardından 12 Ağustos’ta Güzelyurt-Lefkoşa Anayolu’nda ağır yaralanan 36 yaşındaki sürücünün 23 Ağustos’ta hastanede hayatını kaybetmesiyle, kamuya açık güncel veriler üzerinden yapılan hesaplamada Kuzey Kıbrıs’ta 2026 trafik can kaybı 25’e ulaştı.

Rakamlar azalıyor olabilir, ancak 25 can “başarı” değildir

Kuzey’de geçen yılın aynı dönemine göre istatistiksel bir gerileme bulunması elbette önemli. Ancak 25 insanın trafikte yaşamını yitirdiği bir tabloda yalnızca yüzdelik düşüşlere sığınmak yeterli değil. Nitekim PGM de her can kaybının daha güçlü önlemleri gerekli kıldığını belirtirken, 2026’da ülkedeki kayıtlı araç sayısının 498 bini aştığına dikkat çekiyor.

Ülkü Alemdar Mersin Başkonsolosluğu Görevine Başladı
Ülkü Alemdar Mersin Başkonsolosluğu Görevine Başladı
İçeriği Görüntüle

Ada’nın iki yakasındaki rakamlar nüfus, araç sayısı ve yol ağı farklılıkları nedeniyle doğrudan bir “hangi taraf daha güvenli” karşılaştırmasına dönüştürülmemeli. Ancak ortaya çıkan ortak gerçek değişmiyor: Trafik kazaları can almaya devam ediyor.

Her ölümün ardından aynı uyarıların tekrarlanması yetmiyor. Daha etkili denetim, yol güvenliği yatırımları, sürücü eğitimi, hız ve dikkatsiz sürüşle mücadele ile özellikle motosiklet ve diğer iki tekerlekli araç kullanıcılarına yönelik koruyucu politikaların sonuçları somut biçimde görülmek zorunda.

Çünkü trafik güvenliğinde asıl başarı, istatistiklerin biraz azalması değil; insanların evlerine sağ salim dönebilmesidir.

#TrafikKazaları #KKTC #GüneyKıbrıs #TrafikGüvenliği #Kıbrıs #YolGüvenliği