CIA BELGELERİ AÇIKLANDI: 11 EYLÜL ÖNCESİ ABD YÖNETİMİNE ÇOK SAYIDA UYARI YAPILMIŞ
ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) gizliliğini kaldırdığı yeni belgeler, 11 Eylül 2001 saldırılarından önce Amerikan yönetimlerinin El Kaide kaynaklı tehditler konusunda birçok kez bilgilendirildiğini ortaya koydu.
CNN’in aktardığı bilgilere göre CIA, saldırılardan önce Beyaz Saray’a sunulan 100 sayfadan fazla günlük istihbarat brifingini kamuoyuna açtı. Belgelerde, dönemin ABD başkanları Bill Clinton ve George W. Bush’a El Kaide’nin ABD’ye ve Amerikan hedeflerine yönelik saldırı planları konusunda çeşitli tarihlerde uyarılar iletildiği görülüyor.
1998 yılına ait bazı istihbarat notlarında, Usame bin Ladin’in ABD topraklarını hedef alma niyetine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı belirtilirken, ilerleyen yıllardaki belgelerde de ABD içindeki olası saldırı planları ve örgütün operasyonel kapasitesi konusunda çeşitli risk analizlerinin hazırlandığı anlaşılıyor.
Özellikle 6 Ağustos 2001 tarihli ve Bin Ladin’in ABD’de saldırı gerçekleştirmeye kararlı olduğuna işaret eden rapor, saldırılardan yaklaşık bir ay önce yönetimin önüne ulaşan dikkat çekici belgeler arasında bulunuyor. Raporda, El Kaide bağlantılı kişilerin ABD’de uzun süredir bulunduğuna ve örgütün saldırılara destek sağlayabilecek bir yapılanmaya sahip olabileceğine ilişkin değerlendirmeler yer alıyor.
11 Eylül 2001’de dört yolcu uçağının kaçırılmasıyla gerçekleştirilen saldırılarda New York’taki Dünya Ticaret Merkezi ile Pentagon hedef alınmış, Pensilvanya’da da bir uçak düşmüştü. Saldırılarda, saldırganlar dışında toplam 2 bin 977 kişi hayatını kaybetmişti.
Yeni yayımlanan belgeler, 11 Eylül öncesinde Amerikan istihbaratının elindeki bilgilerin kapsamı ve bu uyarıların yönetim tarafından nasıl değerlendirildiği konusundaki tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.
#CIA #11Eylül #ABD #ElKaide #İstihbarat




