Kıbrıs'ta Stratejik Gelişmeler

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a diyalog kurma konusunda geri durmama çağrısında bulundu. Uluçay, Meclis'teki konuşmasında ABD’nin Güney Kıbrıs’taki stratejik ilişkilerine ve üs sahibi olma planlarına dikkat çekti.

Gazze ve Ukrayna’daki gelişmelere değinen Uluçay, bölge ülkeleri ve uluslararası örgütlerin üçüncü dünya savaşı tehdidine karşı uyarılarda bulunduğunu belirtti. Uluçay, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile Yunanistan Başbakanının 20 Temmuz’da Kıbrıs’a geleceklerini ve bu tedirgin edici ortamda verilecek mesajların önemli olduğunu vurguladı.

Ekonomik Durum ve Geçiş Kapıları

Uluçay, ekonomik sıkıntılara da değinerek Türkiye ve Avrupa Birliği'nin kamu harcamalarına yönelik önlemler aldığını, Güney Kıbrıs’ın satın alma gücü paritesinin AB ortalamasının altında olduğunu söyledi. Kara geçiş kapılarında yaşanan düşüşün KKTC’deki enflasyonun alışverişi azalttığını gösterdiğini belirten Uluçay, yeni geçiş kapıları ve geçişlerde kolaylık sağlanması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, 2024 İktisadi Ve Mali İşbirliği Anlaşması’nda Gazimağusa yük limanının işletme hakkının devrine ilişkin maddeler olduğunu ve limanla ilgili sözleşme yapmak yerine idareye güvenilmesi gerektiğini söyledi.