Mahkeme Süreci

Yeni Kaledonya'nın başkenti Nouméa'da, bağımsızlık yanlısı grup lideri Christian Tein, Çarşamba günü tutuklanan on kişi ile birlikte mahkemeye çıktı. Yerel medya, bu on bir kişinin Cumartesi sabahı savcı Yves Dupas'nın önüne çıktığını bildirdi.

Dupas, adli bir soruşturma başlattı ve Tein'in Fransa ana karasında, Yeni Kaledonya'ya yaklaşık 16.800 kilometre uzaklıkta, ön duruşma gözaltısına alınmasına karar verdi. Tein, Yeni Kaledonya'nın Fransa'dan bağımsızlığını talep eden Alan Eylem Koordinasyon Hücresi veya CCAT'nin lideridir.

Olayların Arka Planı ve Sonuçları

On bir kişi, yerli Kanak halkının uzun süredir Fransa'dan ayrılma çabaları sırasında yaşanan ölümcül şiddet olaylarında rol oynamakla suçlanıyor. Tutuklamalar, 17 Mayıs'ta başlayan ve Nouméa ile banliyölerinde güvenlik güçlerini zor durumda bırakan silahlı çatışmalar, yağma, kundakçılık ve diğer şiddet olayları nedeniyle başlatılan polis soruşturmasının bir parçasıydı.

Olaylar, Fransa'nın adada olağanüstü hal ilan etmesine ve polis güçlerine takviye göndermesine neden oldu. Şiddet, ikisi jandarma olmak üzere dokuz kişinin ölümüne ve çok sayıda işyeri, işletme ve evin tahrip olmasına yol açtı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yeni Kaledonya'da oy haklarını değiştirecek reformları askıya aldı.