TÜRKİYE

Türkiye'de 2024 yılında içilen sigara miktarı, tarihin en yüksek seviyesi ile rekor kırdı

Gün geçtikçe artan sigara tüketim miktarı, endişe verici seviyelere ulaşırken Türkiye'de her yıl üretilen tütün ürünlerinin miktarını ve kullanım istatistiklerini açıklayan Prof. Dr. Oğuz Kılınç, "2024 yılında tüketilen sigara adeti, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir rekor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de sigara tüketimi endişe verici seviyelere ulaştı.

Ülkede yaklaşık 19 milyon kişi aktif olarak sigara kullanırken bu sayı, gün geçtikçe artmaya devam ediyor.

2024 YILI SİGARA TÜKETİMİNDE REKOR KIRILDI

Ortalama her iki erkekten ve 18 yaş üstü her dört kadından da biri sigara içiyor.

Açıklanan istatistik verileri, Türkiye'de 2024 yılında içilen sigara miktarının, tarihin en yüksek seviyesine ulaşarak, rekor kırdığını kaydetti.

"150,4 MİLYAR TANE SİGARA TÜKETİLDİ"

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Tarım Bakanlığı Tütün Alkol Piyasa Daire Başkanlığı'nın her yıl Türkiye'de üretilen tütün ürünlerinin miktarını ve kullanım istatistiklerini açıkladığını anlattı.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan 2024 istatistiklerine ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Kılınç, şöyle konuştu:

İstatistikler, 15 yaş üstü nüfusta Türkiye'de her üç kişiden birisinin sigara kullanıcısı, bağımlısı olduğunu bize söylüyor. Yani 15 yaş üstü nüfusumuzun yüzde 35'i tütün kullanıyor.

2024 yılında kayıtlara göre 150,4 milyar tane sigara tüketildi ve bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir rekor. Hiç bu kadar fazla tütün tüketilmemişti. Bu da tütün kontrolü ile ilgili yapılan işlerin maalesef hiçbir işe yaramadığını ya da bu uygulamaların olması gereken şekilde uygulanmadığını gösteren başka bir işaret.

"BU KONUDA YENİDEN BİR SEFERBERLİĞE İHTİYAÇ VAR"

İstatistik sonuçlarının kendileri açısından da şaşırtıcı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kılınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

2008-2012 döneminde yapılan kamu spotu ve diğer kampanyalarla kişi başı tüketim bin 100 adete kadar düşmüştü. Son rakamlar bin 700 adete işaret ediyor. Bu veriler 2008-2012 döneminde uygulandığı şekliyle olması gereken bilimsel yöntemlerin 2012'den sonra maalesef uygulanmadığına işaret ediyor.

Çok güçlü bir kanunumuz var. Bu kanunla ilişkili çok güçlü yönetmeliklerimiz var. Aslında istenirse ve olması gereken şekilde uygulanırsa, 15 yaş üstü sigara içme oranlarını tekrar yüzde 20'lerin altına düşürmeniz mümkün. Bu konuda topyekun bir yeniden ayağa kalkış ve seferberliğe ihtiyaç var.