TÜRKİYE

800 kişinin emekliliği iptal edildi: Sahte raporlar ortaya çıkarıldı, maaşlar geri alınacak

Aydın merkezli “joker çetesi” soruşturmasının ardından SGK, 2020-2023 yılları arasında engelli raporuyla erken emekli edilen yaklaşık 1.500 kişinin dosyasını yeniden incelemeye aldı.

Yapılan kontrollerde 800 kişinin engellilik oranının yüzde 40’ın altında olduğu ve sahte raporlarla haksız şekilde emeklilik aldığı tespit edildi.

Bu kişiler için emeklilik hakkı iptal edilirken, bugüne kadar ödenen maaşların da geri tahsili için süreç başlatıldı.

Aydın ve Afyonkarahisar’da 2023 yılında düzenlenen operasyonlarda, sağlıklı kişilerin yerine “joker” olarak adlandırılan kişileri sokup usulsüz sağlık kurulu raporları çıkararak erken emeklilik sağlayan çete çökertilmişti. Bu operasyonun ardından SGK, tüm şüpheli dosyaları yeniden açtı.

Yeniden yapılan muayenelerde 800 kişinin haksız şekilde emekli edildiği değerlendirilirken, incelemenin kapsamının genişletildiği de öğrenildi.